~BERSAMAMU~

~Happy CNY : TIGER VerSIoN~

Posted by jed_biru | Posted in | Posted on Monday, February 15, 2010


(sebab pic ne cantik, so aku curik.)
sempena cuti cny ne, I would like 2 wish.. hepy Chinese New Year 2 all my chinese frenz, (especially for da SIFERS, my classmate, oso 4 those yang aku knal la), x kira dimana anda berada.. raikanlah CNY dengan gumbira suka-suki ek.. kepada kwn2 bukan cina, Kongsi raya yang diamalkan sememangnya mampu mewujudkan jalinan persefahaman antara budaya dan bangsa yang berlainan..selain dapat memupuk semangat 1 malaysia..~cewah mintakpuji btul..hihi (my fren dpt pi open house CNY d KL, kami yang terlambat register?? gigt jari..) 

Kalau sume nk tahu, Tahun Baru Cina melambangkan permulaan, titik permulaan dalam nasib dan kehidupan. Sebelum hari tahun baru bermula, sanak saudara yang jauh akan kembali berkumpul. Rumah akan dicuci dan segala hutang-piutang dikutip atau dibayar agar mereka tidak sentiasa dikelilingi hutang sepanjang tahun yang baru. Mercun dibakar pada tengah malam bagi menandakan bermulanya tahun baru dan bagi menghalau puaka dan nasib malang. Rumah-rumah dihiasi dengan buah limau sebagai simbol murah rezeki, bunga dan pokok limau. (perh, makan limau sampai lebam~murah2)
Golongan muda pula akan melawat golongan tua dan menerima wang ang pau dalam sampul merah bagi melambangkan nasib baik, yang diberikan oleh orang yang berkeluarga kepada mereka yang masih belum kahwin. Perarakan tarian naga atau singa akan diadakan, dengan kereta berhias yang diiringi bunyi gendang. Lima belas hari selepas perayaan Tahun Baru Cina, perayaan Tahun Baru Cina ditamatkan dengan perayaan Chap Goh Mei. (another festival heheh)
Tahun Baru Cina bukan sahaja diraikan oleh kaum Cina di merata dunia, malah turut dirayakan oleh bangsa Korea,VietnamMongol dan Miao (Hmong China) yang dipengaruhi oleh China dari segi kebudayaan dan keagamaan, maka turut memakai kalendar qamari Cina.
p/s ~ walaupun maklumat berkaitan CNY ne aku dpt dr tenet gak.. x salah kan kalu aku nk tayang semula kat blog aku.. hehe.. (sama2 timba ilmu, xde la susah2 nak carik kat laman lain..hihi)
~ Ada ura2 menyatakan bahawa permintaan terhadap biskot tiger akan naik mendadak..(maklumlah, tahun tiger, sume nak jd tiger)
~jom sama2 jd tiger... nnggaaauuuummmm..........

Comments (0)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails